5 Haziran 2011 Pazar

Çikolata yapımı





Evde çikolata yapımı
Çikolata nasıl yapılır
Evde çikolata nasıl yapılır



Çikolata, dünyanın en sevilen tatlarından biridir ve tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılır. Çikolataya istendiğinde fıstık, fındık ve süt de katılır.
Çikolata besin değeri yüksek, bedeni geliştiren ve enerji veren bir yiyecektir.

Çikolatanın tarifine geçmeden önce çikolatanın tarihi hakkında kısa önbilgi;

Milattan önce, büyük olasılıkla Olmeclerden oluşan bir grup, Güney Amerika�da kakao ağacı yetiştirir. Mayalar, bir hayvanın bu ağaçtan bir meyve kopardığına tanık olur. Mayalar zamanla bu çekirdekleri nasıl kullanacaklarını öğrenirler. M.S. 600 yılında, Mayalar çikolatalı bir içecek yaparlar. Efsaneye göre, Aztek kralı Moctezuma günde 50 fincan çikolata içiyordu. Azteklerde ve Mayalarda çikolata içmek önemli bir olay sayılırdı. Mayalarda daha çok kraliyet ailesi için uygun görülen bu içeceği sıradan insanlar çok özel durumlarda içebiliyordu. Azteklerde ise yöneticiler, rahipler, rütbeli askerler, onurlandırılmak istenen tüccarlar bu özel içeceği tadabiliyordu. İspanyol kâşifler Kristof Kolomb ve Hernán Cortés�in , 16. yüzyılda Orta Amerika�ya yaptıkları gezide Aztek kralı Moctezuma bu çikolatalı içeceği kaşiflere sunar. Kaşifler bu içeceği vatanlarına götürüp hazırlamasını öğretirler. Bu, Mayalar ile Azteklerin öğütülmüş kakao çekirdeklerinin suyla karıştırılmasıyla elde ettikleri bir içecektir. Aztek dilinde �ekşi, acı içki� anlamına gelen �xocoatl� adındaki bu içeceği Aztekler, içine biber ve başka baharatlar katarak soğuk olarak içiyorlardı. İspanyollar ise aynı içkiyi şekerli olarak içmeye başladılar. 80 yıl sonra, İngiltere�de içecek yapılmak üzere katı çikolata satılmaya başladı. Böylece katı çikolata satan �çikolata evleri� bütün Avrupa�ya yayıldı. 1700′lü yıllarda İngilizler bu içeceklere süt katmaya başladılar. Türkiye�nin ilk yerel üretim yapan çikolata fabrikası ise, cumhuriyetten üç yıl sonra, 1927′de Feriköy�de kuruldu. Bugüne kadar bulunan en eski çikolatanın izlerine 2600 yıllık bir çömleğin içinde rastlanmıştır.

Çikolata Tarifi

Malzemeler


Kakao Tohumu
Şeker
Vanilya
Havan (sarımsak falan dövmek için gereken şey)
Baharat öğütücü
Hindistan cevizi / Antepfıstığı / kuru üzüm / (bunlar opsiyonel)
Kakao tohumları tepsiye serpiştirilir ve 400 derece sıcaklıkta yarım saat fırınlanır.
Daha sonra kakao tohumlarının kabukları ayıklanır, baya yorucu bir işlem olacak.
Pişirip kabuklarından ayırdığımız kakaolar soğumaya başladığında havanda bir güzel dövülür.
Küçük parçacıklar haline getirilir. Bu küçük parçacıkları baharat öğütücüden geçiriyoruz,
Kıvamı yumuşak olacaktır, kesinlikle sıvı halde değil ama yumuşak.
Kakaolarımız öğütüldükten sonra, çikolatamız hemen hemen hazır, bir tenceye alıp bir güzel
pişirmeye başlıyoruz. Ve içerisine şeker ve vanilya atıyoruz, ve sıvı hale gelecek şekilde kaynatıyoruz.
Bu işlemler sırasında kıvamı istediğiniz gibi gerçekleştirebilirsiniz, her aşamada tadına bakarak doğru tadı bulabilirsiniz.
Hindistan cevizi, antep fıstığı ne isterseniz ekleyebilirsiniz.
Dondurmanın üstüne dökmek veya kalıpların içine döküp soğutarak evinizi çikolata fabrikasına dönüştürmek size kalmış.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder