5 Haziran 2011 Pazar

istanbulun meşhur yemekleri

istanbulun geleneksel yemekleri,
istanbulun meşhur yemekleri nelerdir,

İstanbul Yöresine Ait Yemek İsimleri Ve Yapılışları



LEVREK

Malzemeler:
Brokoli
2 adet patlıcan
2 adet kırmızı biber
2 adet haşlanmış patates
4-5 dal maydanoz
tuz
karabiber

Yapılışı:
Brokolileri kaynar suya atıp diri kalacak şekilde haşladıktan sonra suyunu süzdürün. Levreklerin filetosunu çıkarın. Filetoyu enine ikiye bölüp ızgarada pişirin. Patlıcanlara çatal yardımı ile delikler açın ve kırmızıbiberler ile birlikte közleyin. Kabuklarını soyun. Közlenmiş kırmızıbiberleri şeritler halinde kesip maydanozla harmanlayın. Haşlanmış patatesleri ortadan ikiye kesip baharatla tatlandırın. Servis tabağına sırasıyla közlenmiş patlıcan, baharatlı patates, haşlanmış brokoli ve levrekleri yerleştirin. Közlenmiş biber şeritleri ile servis yapın.

LAKERDA


Malzemeler:
1 kg. torik veya palamut
Tuz

Hazırlanışı:
Balıklar temizlenir ve buzlu suda 24 saat bekletilir. Sudan çıkarılan balıklar iyice temizlendikten sonra tekrar buzlu ve tuzlu suda bekletilir. Her gün yeniden temizlenir ve bu işlem 4 gün boyunca tekrarlanır. En sonunda balıklar sudan çıkarılır ve iyice kurulanır. Cam veya teneke kaplara üzerine bol tuz dökülerek yerleştirilir. Yeneceği zaman ince dilimler halinde kesilerek servis edilir.

İSTANBUL PİLAVI


Malzemeler
2 su bardağı pirinç
1 adet Tavuk Bulyon
3 bardak su
2 yemek kaşığı Margarin
50 gr. tavuk ciğeri
½ çay bardağı badem
1 çay bardağı haşlanmış bezelye
1 tutam dereotu
1 yemek kaşığı kırmızı toz biber

Hazırlanışı
Tencerede pilav için kaynattığımız suyun içerisine bir tavuk bulyon katılır. Tavamızın içerisine margarin ilave edildikten sonra badem, bezelye ve tavuk ciğeri sotelenir. Daha önceden 15 dakika ılık suda beklettiğimiz pirinçler ayrı bir tencerede kavrulur. Kavrulan pirinçlerin içerisine sotelenen karışım ilave edilir ve karıştırılmaya devam edilir. Kaynatılan su, pilavın bir parmak üzerinde olacak şekilde dökülür. Pilav göz göz olana, suyunu çekene kadar kaynatılır. Demlenmesi için bekletildikten sonra servis yapılır.

  İstanbul'un meşhur yemekleri - İstanbul'a gidince ne yenir?

İstanbul'da da çeşitli milletlerin lokantaları mevcuttur. Fast-food, hızlı atıştırma servisi veren çok sayıda mekan mevcuttur. Ancak lezzetli yöresel yemekler tipik lokantalarda tadılır.

Baylan'ın kup griye'si
Vanilya, yanmış karamel, balkaymaklı dondurma üzerine ufalanmış ceviz ve fındık taneciklerinin dayanılmaz birlikteliğinden oluşur.

Hünkar'ın ayvalı yahnisi
Tereyağında çevrilmiş iri ayva parçaları kuzu etiyle bir arada pişirilip tarçınla lezzetlendirilip, son dokunuş bir kaşık pekmezle yapılıyor.

Bulgar'ın kaymağı
Beşiktaş'taki salaş Bulgar'ın balkaymaklı, taze yumurtalı, çıtır ekmekli kahvaltısı gösterişli değil ama çol lezzetlidir.

Üsküdar Kanaat Lokantası'nın tencere yemekleri
Çoban ya da sac kavurma, kurufasulye ve ekmek kadayıfı lokantanın nadir bulunacak lezzetleri arasındadır.

Yaşar Usta'nın kavunlu dondurması
Taze meyveleri kullanarak 32 yıldır lezzet sunan Yaşar Usta'nın kabuklarını fırçalayarak yaptığı kavunlu dondurmayı özellikle öneririz.

Kantin'in cheesecake'i
Şemsa Denizsel'in vişneli cheesecake'i size iyi gelecek, istikamet Nişantaşı.

Yanyalı Fehmi'nin arpacık soğanlı yahnisi
Gideni hüsrana uğratmayan bu birinci sınıf esnaf lokantasının arpacık soğanlı yahnisi mutlaka tadılmalıdır.

Salomanje'nin mücveri
Küçükken annemizin evde yaptığı kabak mücverinin lezzetine en yakın olanı burada.

Adem Baba'nın istavriti
Burada balık sosuyla süsüyle değil, lezzetiyle ön planda. İstavritleri o kadar lezzetli ki, parmaklara dikkat.

Ali Baba'nın köftesi
Önceleri bir minibüs köftecisiydi. Ünü kulaktan kulağa yayıldı, giderek dükkan büyütüyor. Vaktiniz varsa masalarda köfte piyaz, yoksa ayaküstü köfte ekmek tavsiye edilir.

Rejans'ın piroşkisi
Rejans zaten ambiyansıyla başlı başına bir İstanbul tadıdır. Piroşkisi de ağızda köpük gibi erir.

Tarihi Kireçburnu Fırını'nın kıymalı böreği
Tam 47 senelik geçmişi var. Özelliği; kıymasında kuşüzümü olması.

Barba Yani'nin karidesli böreği
Burgazada'daki Yani Amcanın mezeleri ve mastika likörü meşhur, ama en iyisi karidesli böreği.

Vefa'nın bozası
Ekim gibi çıkan bozayı Tarihi Vefa Bozacısı'nda denemelisiniz.

Zeynel'in tavukgöğsü ve kazandibi
Onca muhallebici var fakat Zeynel'in tavukgöğsü ve kazandibi bir başkadır.

Karaköy Güllüoğlu'nun baklavası
Spesiyal baklavaları "Hekimbaşı'dır. Harcında ve şerbetinde ceviz, damla sakızı, zencefil, çörekotu, hindistancevizi, kakule, karanfil suyu, kişniş, safran, salep, tarçın ve portakal kabuğu bulunur.

Sarıyer Börekçisi'nin poğaçası
Sarıyer Meydanı'ndan Rumeli Kavağı'na giden yolun üzerindeki Tarihi Sarıyer Börekçisi'nin poğaçası o kadar lezzetlidir ki böreğe benzer.

Emek Mantı'nın mantısı
Kayseri usulü mantıyı en güzel yapan yerlerin başında gelen Emek Mantı, çiğböreği ve yaprak sarma konusunda da çok başarılı.

Şampiyon Kokoreç
Adından da anlaşılacağı gibi kokoreç konusunda "şampiyon" olan bu yerin özellikle Beyoğlu Balık Pazarı'ndaki şubesini tavsiye ederiz; sacda domatesli ve acı pul biberli yapıyorlar.

Savoy'un milföy pastası
Kat kat çıtır milföy pastayı, Cihangir'in en eski pastanelerinden Savoy'da denemelisiniz.

Kızılkayalar'ın hamburgeri
Lezzeti özel salçalı sosundan kaynaklanıyor. Özellikle gece yarısı eğlenceden dönerken yenmeli.

Barış Büfe'nin dilli kaşarlı tostu
Bağdat Caddesi'nin klasiği olan bu yer dilli kaşarlı pide tostuyla tanınır.

Kanatçı Haydar'ın tavuk kanatları.
Kömür ızgarada pişen kanatlar müthiştir.

The Marmara'nın salata ve kupları
Çeşit de sunum da zengin. Fonda ise şehrin en güzel merkezi meydanının kozmopolit tadına varılır.

Yeniköy Börekçisi'nin kurabiyeleri
Üzeri susamlı tatlı kurabiyeleri çayın yanında vazgeçilmez tattır.

Çengelköy İskele'nin deniz mahsulleri güveci
Lezzeti ve bütün malzemelerin verdiği enerji nedeniyle bu yemeğe "atom" denir.

Ağa Lokantası'nın şekerparesi
Beyoğlu ve Güneşli'deki Ağa Lokantası'nın şekerparesi kocaman, tam kıvamında.

Bebek Abbas'ın waffle'ı
Tüm waffle'cılara taş çıkartır. Bir de ekstra böğürtlen koyulursa, yemeyip yanında yatılır.

Loft'un incir ezmeli profiterolü
Loft'un başarısı, bildik tatlara değişik yorumlar getiren, aşçılık eğitimi almış sahibinden geliyor.

Kaşıbeyaz'ın lahmacunu
Özelliği soğansız olması. Sarımsak ve tuzlu pide hamurundan yapılıyor ve sadece kuzu eti kullanılıyor.

Beyti'nin beyti kebabı
İsmini de spesiyali olan etten alıyor restoran. Anlayacağınız gibi, beyti kebabında o kadar iddialılar.

Dopa Balık'ın salatası
Hem balıkları hem manzarasıyla özel bu yerdeki salatalar Kazdağı'ndan getirilen özel otlarla yapılıyor.

Kıyı Restoran'ın yaprak ciğeri
Kıyı'nın balıklarının yanı sıra mezeleri de çok iyidir. Kuzu ciğeri bilumum baharatlara bulanıp kızgın yağda pişiriliyor ve üzerine dereotu serpilip sıcak servis ediliyor.

Marmaris Büfe'nin Leyla'sı
Leyla, Marmaris Büfe'nin çikolatalı muzlu tostuna verilen ad. Müdavimleri bu tosta dünyanın sekizinci harikası diyor.

Ayder'in kurufasülyesi
Bağlarbaşı'ndaki salaş bir dükkanda, şehrin en iyi kuru fasulyesi yapılıyor. Fasülyeler bir gün öncesinden sütte güzellik uykusuna yatırılıyor.

Konak Pastanesi'nin çikolatalı badem ezmesi
Konak Pastanesi'nin her şeyi ayrı bir efsane. Ama ay çöreği, ekleri ve mantar şeklindeki çikolatalı badem ezmesinin üstüne yok.

Apik'in işkembe çorbası
Geceyi iyi bir işkembe çorbasıyla tamamlamak adettendir. Apik Dolapdere'de, yılların emektarıdır.

Lokanta'nın kırmızı biber çorbası
Mehmet Gürs, tüm yemekleriyle mest ediyor. Közlenmiş kırmızı biber çorbası özellikle önerilir.

Hacı Abdullah'ın kompostoları
Türk Osmanlı mutfağının en ünlüleri arasında bulunan bu mekanda frambuazlı ya da narlı kompostoların tadına doyum olmaz.

Develi'nin çiğköftesi
Samatya'daki şube esastır. Burada çiğköfte şamfıstıklı yapılıyor.

Boğaziçi Borsa'nın hünkarbeğendisi
Türk mutfağını en iyi yapan yerlerin başında gelen Borsa'da klasik lezzetler; şık sunulur. Hünkarbeğendisi hiçbir yere benzemez.

Feriye'nin pilavı
Türk mutfağını enfes bir manzarayla birleştiriyor Feriye. Pilavının nefaseti, içinin sakızlı olmasından kaynaklanıyor.

Teşvikiye Bahar Pastanesi'nin çikolatalı kestane tatlısı
Kafkas'ın kestane şekerlerine bir İstanbullu olarak rakiptir. Hep tazedir. Çikolata ile kestanenin bileşimi ve ağızda dağılışı insanı mest eder.

Balıkçı Hasan'ın lakerdası ve çoban salatası
Balıkların tazeliğinin sebebi, haldeki balıkçıların sabah ilk olarak buraya satış yapmasındandır.

Asitane'nin sebzeli sarması
İstanbul'da Osmanlı mutfağını en iyi sunan yerlerdendir. Sebzeli Asitane sarmasında közlenmiş patlıcan ve sarımsaklı köfte, nane asidesi ile servis edilir.

Darüzziyafe'nin köftesi
Süleymaniye Camii'nin Külliyesi'ndeki restoranın spesiyali olan bu yemek, biraz baharatlıysa da inanılmaz lezzetlidir. İçinde üç farklı et bulunuyor. Köfteye fıstık ve baharatlar eklenip, yufkaya sarılıp pişirilir.

Çiya'nın kirece yatırılmış kabak tatlısı
Kadıköy Çarşısı'ndaki Çiya'da maceradan korkmayın. Kapanışı mutlaka dışı çıtır, içi yumuşak olan kirece yatırılmış kabakla yapın.

Gezi Pastanesi'nin sıcak çikolatası
Kullanılan malzeme o kadar kaliteli ki, sıcak çikolata gerçek çikolata tadında.

Kanlıca'nın yoğurdu
O rengi pembemsi yoğurdun üstüne pudra şekeri dökünce ummadık bir tat oluşur. İstanbul'un kendine has bu yoğurdunu vapurda tatmak da ayrı bir keyiftir.

Park Şamdan'ın kuzu kaburga veya kuzu külbastısı
20 yıldır İstanbul'da hizmet veren bu yerin yıllardır değişmeyen özel yemeği kuzu kaburga ve kuzu külbastıdır.

Sultanahmet köftesi
Orjinali Sultanahamet'teki Selim Usta'nın dükkanıdır. Köfte bir gün dinlendirildikten sonra sunulur.

Markiz Pastanesi'nin makaronu
Genellikle badem aromalı olan bu lezzetin, Markiz'de fıstıklı, güllü ve vanilyalısını bulursunuz.

Hamdi'nin kebapları
Mısır Çarşısı'nın hemen arkasındaki Hamdi Et Lokantası'nın kebapları da muhteşem, Haliç manzarası da...

Yakup'un çiroz salatası
Meyhane kültürünün öncülerinden Yakup'un mezelerinin en güzeli çiroz salatasıdır.

Beyoğlu Lades'in menemeni
Kendilerine özgü bu menemenin en önemli malzemesi, olmazsa olamazı salça. 30 senedir tadı hiç değişmeyen ev yapımı salça kullanılıyor.

Han'ın inegöl köftesi
Bostancı ve Şaşkınbakkal'da iki şubesi olan Han Restoran'ın yıllardır tercih edilen lezzeti İnegöl köfte.

Hain Köfte'nin sucuk köftesi
Levent "Sanayi" nin içindedir Hain Köfte. Üç çeşit köftesinden en iyisi sarımsaklı sucuk köftesidir.

Ethemefendi 36'nın frambuazlı muhallebisi
Bu muhallebi bildiklerinizden farklı. Sakızlı, frambuaz soslu ve üstü dondurmalı.

Günaydın'ın etli pidesi
Eti kendi çiftliklerinden sağladıkları için yıllardır lezzeti değişmiyor.

Anadolu Kavağı'nda midye tava
Ekmek arası, tarator soslu iki çöp midye tava, Boğaz'a karşı en büyük keyiftir.

İmroz'un hamsisi
Zeytinyağında kızarmış, çıtır çıtır ve üzeri kekikli servis edilir.

Tuğra'nın Osmanlı usulü tavuk çorbası
Çırağan Sarayı'ndaki Tuğra'da tavuk suyu çorba özel bir tarifle hazırlanıyor.

Pandeli'nin böreği
Mısır Çarşısı'nın girişindeki restoranda üstünde bir parça dönerle servis edilen böreği denemelisiniz.

Padişah Sofrası'nın közde pilici
Şişli'deki mekanın özelliği, piliç ve kuzuyu tamamen doğal odun ateşinde pişirmesi.

Asri Turşucu'nun turşusu
Sırrı kullanılan koruk ve Uludağ suyunda saklı. Klasiklerin yanı sıra bamya ve erik gibi çeşitler de var.

Arnavutköy'ün çileği
Artık çilek deyince kocaman, tuaf şekilli hormonlu bir meyve geliyor aklımıza. Arnavutköy'ün pembebeyaz, mis kokan çilekleri nadir bulunuyor.

Beyaz Fırın'ın paskalya çöreği
Kadıköy Çarşısı'ndaki eski dükkandan farklı olarak Çiftehavuzlar'da "modernize" çeşitler de var. Ama paskalya çöreği her zaman bir numara.

Hacıbekir'in akide şekeri
Anlatmaya gerek var mı? Lokumları da nefistir ama asıl akideleri oyuncak gibidir.

Giritli'nin ahtapotu
Minyatür kaselerde gelen tüm mezeleri ayrı güzellikte ama salkım saçak gelen ehlileştirilmemiş görüntüdeki pamuk ahtapotu, rüyalara giren cinsten.

Mavi'nin patlıcanlı börekitası
Nişantaşı'ndaki Mavi, yıllardır değişmeyen buluşma noktalarından. Krepleri, salataları, çeşidi az olsa da tatlıları hep iyidir ama patlıcanlı börekitası az bulunur özelliktedir.

Todori'nin marine edilmiş çiğ balığı
Caddebostan'daki Todori, İstanbul'un en iyilerinden. Başlangıçlardan marine çiğ balığı, balık köftesi ve uskumrusu müthiştir.

Çeşni'nin işkembe sotesi
Çiftehavuzlar'daki mütevazı et lokantası işkembe soteyi güveçte yapıyor.

Set'in balık kokoreci
Kireçburnu'ndaki Set'in her şeyi taze ve leziz. Balık kokoreci ise sizi başka dünyalara götürmek için yeterlidir.

Sabırtaşı'nın İçliköftesi
İçliköfteseverlerin İstiklal Caddesi'ndeki Sabırtaşı'na uğramalarında yarar var. Gitmek isteyenlere küçük bir sır; Bu köfteler Ali Amca tarafından sunuluyor olsa da eşinin elleri tarafından yapılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder